Președintele PSD Dâmbovița. Adrian Țuțuianu, a declarat luni că în continuare sunt nemulțumiți în partid, chiar dacă a fost un vot masiv pentru Liviu Dragnea, susținând că a avut discuții cu mai mulți colegi parlamentari.
„Eu ce am spus nu retractez pentru că sunt un tip vertical. Spun cu convingere și fermitate și am făcut discuțiile în partid, e regretabil că avem câțiva care au alte preocupări și au înregistrat discuții care erau până la urmă în cadrul privat. Sunt membru PSD de 20 ani, nu m-am plimbat prin partide politice, am învățat ceva carte și când mă pronunț, mă pronunț în cunoștință de cauză (…) Nu plec din PSD, dacă vrea cineva să mă dea afară voi aștepta până revin”, a declarat Adrian Țuțuianu.
Întrebat dacă scrisoarea citită în CEx PSD are aceeași susținere din partea parlamentarilor, Țuțuianu a răspuns: „Eu cred că sunt foarte mulți oameni care împărtășesc, cel puțin în parte, ce am spus. Am vorbit cu unii colegi și nu sunt puțini deloc”.
Adrian Țuțuianu a fost unul dintre semnatarii scrisorii din PSD, prin care se cerea demisia lui Liviu Dragnea atât din fruntea PSD, cât și a Camerei Deputaților. În ședința Comitetului Executiv ce a urmat, liderii PSD și-au manifestat masiv susținerea pentru Dragnea.
Senatorul PSD, Adrian Țuțuianu,a vorbit și despre dezbaterea în Parlamenta Codului Penal și a Codului de Procedură Penală, menționând căașteaptă ca anumite texte modificate în actele normative să fie declarate neconstituționale de CCR.
„Codul Penal și de Procedură Penală au nevoie de modificări consistente. Eu cred că dezbaterea în Parlament trebuie să continue. Mă așteptam să existe anumite texte discutabile pe care CCR să le declare neconstituționale. Voi susține în Parlament demersul de modificare a Codurilor. Codurile trebuie modificate în acord cu CCR, directiva europeană, iar prezumpția de nevinovăție trebuie transpusă”, a afirmat Adrian Țuțuianu, luni la Parlament.
Curtea Constituțională a constatat, vinerea trecută, că un număr de 64 de dispoziții din legea de modificare a Codului de Procedură Penală sunt neconstituționale, în timp ce 31 de dispoziții pentru care s-au ridicat obiecții sunt constituționale, potrivit unui comunicat de presă al instituției. Judecătorii Curții s-au pronunțat pe trei obiecții de neconstituționalitate formulate de ÎCCJ, PNL-USR și președintele Klaus Iohannis.
De asemenea, CCR s-a mai pronunțat și asupra unor excepții de neconstituționalitate asupra Codului Penal. De exemplu, judecătorii Curții au decis că un articol care vizează termenul prescripției răspunderii penale din Codul Penal este neconstituțională. Magistrații CCR au motivat că, în forma actuală, articolul încalcă dreptul la un proces echitabil.
Prin urmare, cele două proiecte urmează să se întoarcă în Parlament pentru punerea în acord a acestuia cu decizia Curții Constituționale.